православные песни

главная >> история >> история паломничества
история паломничества
Паломництво - школа вивчення глибин Православ’я

Луковникова С.Н., теолог, заступник
голови Вінницької обласної асоціації
православних педагогів в ім’я святих
рівноапостольних Мефодія і Кирила.


Сьогодні відроджується й наповнюється силою давня традиція – паломництво. Більше ніж двотисячолітня практика у цій царині духовного життя призвела до встановлення певних норм, звичаїв; визначилися основні шляхи і святині. Як форма духовного життя паломництво тільки починає для нас відкриватися у всій повноті. Тому важливо вникати у зміст, історію паломництва, знайомитися з правилами поведінки, з місцезнаходженням християнських святинь, тощо.

 
Мета паломництва

За вченням святих Отців метою паломництва є потреба принести Богу покаянні молитви і зміцнитися у вірі, отримати тілесне й духовне зцілення. Подорожують також, щоб виконати обітниці (обіцянки, дані Богу під час хвороби чи перед загрозою смерті або в тяжкі періоди життя), і віддячити Богові за явлені благодіяння. Спонукає до паломництва особливо шанобливе ставлення до святих, які уславили місця свого земного перебування якимись чудесами та подвигами. Крім того, прочани йдуть у далекий шлях з бажання зустрітися з подвижниками, старцями, для отримання поради. Існує ще одна мета подорожі – історична - для опису місць паломництва. [2; стор. 279]

 
Вшанування святинь під час прощі

Храми

За часи сповідування християнства побудовані десятки тисяч православних храмів. Вони - окраса наших міст і сіл, стали яскравими виразниками народного світогляду. Церква для християнина, для паломника – це не просто будівля, це особливе місце молитовного предстояння людини пред Богом. Св.Димитрій Ростовський пише: «Основання Дому Божого – Церкви, Сам Христос, стіни – закон Божий, стовпи – апостоли, євангелісти, вчителі, покров – Дух Святий» [4, стор. 495]. «Видимі, матеріальні предмети означають світ невидимий і зв’язують Небо і Землю за допомогою Сили Божої, яка проявляється через видимі символи. Тому не випадково слово Церква з’єднує два поняття: Церква – Храм, тобто, збудований із земної матерії Дім Божий, і Церква – Тіло Христове, яке утворюється соборною єдністю всієї Ієрархії Церкви Небесної і Церкви земної, яка перебуває в істинній вірі» [5, стор. 65-66].

 
З історії паломництва

Поклоніння у дохристиянський період

Історія паломництва бере свій початок з дохристиянських часів. З огляду на це, вшановуються місця, відомі із Старого Заповіту, де Сам Господь являвся праотцям і пророкам.

Старозавітня історія стала прообразом Євангельських подій. Від сили в силу вів Господь Свій народ, готуючи основу для Свого явлення на землі в подобі Боголюдини. В книзі Буття ми читаємо, як Господь з’явився Ною и звелів йому будувати Ковчег (Буття 6; 8-22, 7;8;9).

Пресвята Трійця у вигляді трьох Ангелів відвідала Авраама у дубрави Мамре. (Буття 18;1-3)

На горі Моріа Авраам готовий був принести в жертву свого єдиного сина Ісаака; (Буття 22; 1-18).

 
Паломництво у Святу Землю

"Паломничати - ходити на поклоніння в Єрусалим" (В.Даль).

У православ’ї саме поняття паломництва виникло у зв’язку з подорожами для поклоніння місцям, пов’язаним з іменем Спасителя, місцям Його земного життя, проповіді, смерті й Воскресіння.

А.С.Норов, в книзі „Путешествие по Святой Земле в 1835году” пише: «Колись поклонник просив у одного священика єрусалимського, щоб дав йому на дорогу пригоршню святої землі. – «Друже мій, - сказав йому священик, - чи є навкруги Єрусалима місце, яке не було б святе? Кров небесного Іскупителя і мучеників, освятила навіки цей слой, - з цим словом він наклонився, взяв пригоршню землі, - і кров заструїлася по руці його» [3, стор. 125]

 
<< [Первая] < Предыдущая 1 2 3 Следующая > [Последняя] >>
Результаты 1 - 5 из 12

творческое объединение
"От сердца к сердцу"

расписание поездок

отчет