православные песни

главная >> история >> история паломничества >> Мета паломництва
Мета паломництва

За вченням святих Отців метою паломництва є потреба принести Богу покаянні молитви і зміцнитися у вірі, отримати тілесне й духовне зцілення. Подорожують також, щоб виконати обітниці (обіцянки, дані Богу під час хвороби чи перед загрозою смерті або в тяжкі періоди життя), і віддячити Богові за явлені благодіяння. Спонукає до паломництва особливо шанобливе ставлення до святих, які уславили місця свого земного перебування якимись чудесами та подвигами. Крім того, прочани йдуть у далекий шлях з бажання зустрітися з подвижниками, старцями, для отримання поради. Існує ще одна мета подорожі – історична - для опису місць паломництва. [2; стор. 279]

Але все це зводиться до головної мети християнського життя – стяжання Святого Духа і Преображення. Стяжання Святого Духа – це насичення душі: як тіло живиться їжею фізичною, так і душа потребує живлення духовного. Як тіло потребує їжі регулярно, так і душа не може насититися за один раз і вимагає духовного живлення постійно. Це велика молитовна і фізична праця, в результаті якої після очищення і преображення людина стає храмом Духа Святого. Коли в людині вже живе Дух Святий, то така людина має Плоди Святого Духа і працює вже над тим, щоб їх зберегти. Плодами ж Святого Духа є Божественна любов, духовна радість, сердечний мир, велике терпіння у скорботах та спокусах, благість у всьому й доброта, милосердя, непохитна віра, кротість Христова й утримання, що вбивають пристрасті.

Цікаві роздуми після паломництва в Святу Землю у 1848р. М.В.Гоголя.

Приводимо уривки з його листа до Жуковського, – це буде ще одна думка про сенс та значення паломництва.

„Я вважаю, що замість мене всяка проста людина, навіть руський мужик, якщо тільки він з трепетом віруючого серця вклониться, вмиваючись сльозами всякому куточку Святої землі, може розповісти тобі більше всього того, що тобі потрібно. Моя подорож до Палестини точно була здійснена мною з тою метою, щоб узнати особисто і як би узріти власними очима, яка велика черствість мого серця” [ 3, стор.130]. І далі: „Друже, чи ти розумієш, чого просиш, коли просиш від мене ілюстрацій і вражень для тієї повісті, яка повинна бути разом і внутрішньою історією твоєї власної душі? Ні, всі ці святі місця вже повинні бути в твоїй душі. Здійсни ж, помолившись жаркою молитвою, цю внутрішню подорож – і всі святі місця розгорнуться перед тобою в тому світлі і колориті, в якому вони повинні восстати” [3, стор.132].

 

творческое объединение
"От сердца к сердцу"

расписание поездок

отчет